Wat zijn seizoensbieren?

Kort gezegd is speciaalbier een bier dat specifiek voor een bepaald gedeelte (seizoen) van een jaar wordt gemaakt. Veel van deze bieren worden dan ook alleen in deze periode verkocht. Sommige seizoensbieren kunt u daarentegen gemakkelijk het hele jaar door kopen. Zeker als u online besteld, daar is het aanbod vaak een stuk groter dan in een fysieke winkel. Het klinkt logisch, maar er zijn vier verschillende categorieën die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Hieronder beschrijven we alle seizoenen en wat deze in het algemeen met elkaar te maken hebben.

De Herfstbok

Vermoedelijk is het meest populaire seizoenbiertje de herfstbok. Gewoonlijk worden deze bieren rond oktober in de winkels aangeboden waarna ze in februari weer verdwijnen. Veel brouwerijen hebben standaard een vertrouwde variant die ze elk jaar verkopen. Echter zijn er brouwerijen die ieder jaar een nieuwe versie van de herfstbok op de markt brengen.

Herfstbok heeft van origine een donkere kleur, een vrij complexe smaak dat een meeting moutig en karamelachtig kan worden genoemd. Het heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6,5% en vroeger was dit standaard een laaggistend biertje. Dit is echter veranderd en tegenwoordig staan deze ijkpunten niet meer vast. Veel van de herfstbok bieren zijn wat sterker en hooggistend. Daarnaast worden er uiteenlopende ingrediënten gebruikt bij de samenstelling.

Een Winterbierje

Vanwege een aantal duidelijk kenmerken is het makkelijker om winterbier te onderscheiden van andere seizoensbieren. Zo heeft winterbier meestal een hoger alcoholpercentage. Dit percentage ligt vaak rond de 10% en soms nog wel hoger dan dat. Daarnaast heeft winterbier altijd een donker- of amber achtige kleur.

Verder is het opvallend dat het drinken van winterbier duidelijk een warmer gevoel geeft. Veel winterbieren zijn daarnaast ook goed te combineren met de traditionele winter- en kerstgerechten. Het is dus niet gek dat dit seizoen voor veel mensen ‘the most wonderful time of the year’ is.

De Lentebok

Als het eenmaal winter is geweest staat de lente voor de deur, dit brengt ons terug naar de bokbieren. Het bier van de lente is de lentebok. Er is echter een duidelijk verschil met de herfstbok. Zo is de lentebok vaak blond, en soms amber, gekleurd en bevat een lentebok in vergelijking met een herfstbok en een winterbiertje een stuk minder alcohol. Als laatste is de lentebok vaak fruitiger en heeft het een hoppige smaak.

Terug naar de bokbieren, want als de winter eenmaal voorbij is staat de lente voor de deur. Dat zorgt ervoor dat er plaats is voor nieuwe seizoensbieren: lentebok dus. Een duidelijk verschil met herfstbok is dat lentebok meestal blond (en soms amber) gekleurd is. De gehalten aan alcohol zijn dikwijls wat lager dan de seizoensbieren voor de herfst en de winter. Verder is lentebok meestal wat aan de fruitige en hoppige kant qua smaak.

Een Zomerbiertje

Het zomerbier heeft in verhouding met alle andere seizoensbieren een veel lager alcoholpercentage. Ook wordt er in de zomer een stuk meer alcoholvrij bier gedronken. Een alcoholpercentage van rond de 6% is ongeveer wel het maximum. Een percentage van 4% of 5% komt echter een stuk vaker voor.

Het is logisch dat er in de zomer minder alcohol in het bier zit omdat mensen in deze periode meer dorst hebben en dus ook meer drinken. Het is met een lager alcoholpercentage verantwoorder om meerdere biertjes te drinken, zeker met hogere temperaturen. Daarnaast zijn de smaken van zomerse bieren minder intens dan die van andere seizoenen. In de zomer smaakt het bier vaak wat milder, een klein beetje bitter en een beetje fruitig. Meestal treft u in zomers bier een smaak van citrusvruchten aan. Dit zorgt er ook voor dat het goed geschikt is als dorstlesser.

Recente blog artikelen

element 08