Wat is Tripel Karmeliet bier?

Het Belgische Tripel Karmeliet bier dat wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels heeft een complexe, rijke smaak met een alcoholpercentage van 8,4%. Het biertje bestaat nog niet zo lang, maar is in een zeer korte tijd in verschillende landen erg populair geworden.

De Tripel Karmeliet door de jaren heen

Sinds dat Tripel Karmeliet op de markt wordt gebracht wordt het gebrouwen in de Brouwerij Bosteels in het Belgische Buggenhout. De brouwerij weet genoeg van het vak aangezien het al sinds 1791 erg succesvol is. Andere bieren die afkomstig zijn van deze brouwerij zijn Pauwel Kwak en Deus.

Al snel bleek Tripel Karmeliet enorm succesvol te zijn. Het is al langer zo dat ze bij Brouwerij Bosteels niet aan de enorme vraag konden voldoen. Ook al bestaat dit bijzondere tripel biertje nog niet zo lang, is het momenteel wel het meest gevraagde biertje van Brouwerij Bosteels. Dankzij investeringen wordt de productie nog steeds elk jaar verhoogd. De brouwerij hoort sinds 2016 bij het machtige concern AB InBev dat u misschien wel kent van Leffe, Hertog Jan en Jupiler. Hierdoor krijg de Tripel Karmeliet nog meer bekendheid dan voorheen.

Wat betekend het woord ‘Karmeliet’?

De reden dat er gekozen is voor de naam Tripel Karmeliet heeft te maken met het feit dat er 3 verschillende soorten graan in het bier zitten. Het leek de brouwerij toepasselijk om het woord Karmeliet te gebruiken omdat er in de 17e eeuw ook al drie-granen bier werd gemaakt door de Karmelieten van Dendermonde. Het woord ‘Tripel’ verwijst natuurlijk verder gewoon naar het feit dat het hier om tripel bier gaat.

Hoe smaakt Tripel Karmeliet?

Wanneer er bij het brouwen van bier gebruik wordt gemaakt van 3 verschillende soorten graan is er sprake van een ingewikkeld brouwproces. Naast de 3 verschillende soorten graan wordt ook ook gebruik gemaakt van een speciale soort hop uit het Oostenrijkse Steiermark. In de smaak van het bier proeft u ook de complexiteit van het brouwproces. Het bier doet in het begin wat zoetig aan waarna er kruidige en fruitige smaken hun intreden doen. De afdronk is enigszins bitter en de romige schuimkraag maakt het plaatje helemaal compleet.

Niet geheel onbelangrijk is de temperatuur waarop u de Tripel Karmeliet moet drinken. Het is het beste om dit bier te drinken bij een temperatuur van 6 tot 9 graden. Wanneer de temperatuur van Tripel Karmeliet lager ligt wordt de unieke smaaksensatie niet bereikt, dat zou natuurlijk zonde zijn.

De legende van de horizontale bierlijn

De Tripel Karmeliet wordt in een opvallend stijlvol bierglas geserveerd. Het is een glas met een kenmerkende Franse lelie dat is ontworpen door de brouwerij zelf. Wanneer u dit glas leegdrinkt met embleem naar u toe kan er een horizontale lijn van bier- en schuimresten ontstaan aan de binnenkant van dit (lege) bierglas. Heeft u zo’n lijn? Dan zegt de legende dat u gerust nog een Tripel Karmeliet mag drinken!

Bent u benieuwd welke biersoorten er nog meer zijn? Lees hier verder.

Recente blog artikelen

element 08