Wat is Rochefort 10 bier?

Rochefort 10 wordt gebrouwen door Brouwerij Rochefort en is dan ook een speciaalbier van het merk Rochefort. In het plaatsje Rochefort in België staat de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy waarin de brouwerij is gevestigd. Om deze reden mag Rochefort 10 zich officieel een trappistenbier noemen. Dit is bijzonder en uit de volgende alinea zal blijken waarom dit dan zo bijzonder is. Verder gaan we in dit artikel in op wat de abdij van Rochefort zo speciaal maakt en krijgt u natuurlijk meer informatie over de smaak van het biertje Rochefort 10.

Wanneer mag bier trappistenbier heten?

Vaak wordt er gedacht dat trappistenbier een bepaalde biersoort is, maar dat is niet juist. Trappistenbier zegt alleen iets over waar het bier vandaan komt. Een biertje mag een trappistenbier genoemd worden als het voldoet aan alle 3 de volgende kenmerken:

  • Trappistenbier moet worden gebrouwen in een abdij.
  • Het moet worden geproduceerd door of onder leiding van de abdijbewoners
  • Als laatste moeten de financiële opbrengsten van het bier uitgegeven worden aan het eigen onderhoud. De rest van de opbrengst moet worden gedoneerd aan goede doelen.

Over de hele wereld zijn er maar 11 trappistenbrouwerijen. Dit geeft dus wel aan hoe bijzonder het Rochefort bier is. Van de 11 trappistenbrouwerijen zijn er 5, waaronder dus ook Rochefort, en 2 in Nederland gevestigd.

Feitjes over de abdij van Rochefort

Cisterciënzers van de Strikte Observantie is de officiële naam voor de trappisten die in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort leven. Ze staan erom bekend dat het mensen zijn die zich erg afzonderen van de rest. De abdijgebouwen zijn normaal gesproken dan ook niet toegankelijk voor gasten.

Iets anders dat opvalt is dat de monniken die in de abdij wonen zich niet mee laten sleuren door de moderne ontwikkelingen die er nu allemaal zijn. Zo maken ze bijvoorbeeld (bijna) geen reclame voor hun biermerk en hebben ze pas in 2006 een website laten maken. Deze website is dan ook erg verouderd en niet al te professioneel. Als er aan de deur van de abdij bier wordt verkocht is dat alleen in de weekenden.

Toch is het bier, ondanks de teruggetrokken houding van de monniken en het niet doen aan promotie, erg bekend onder een breed publiek. Het kan niet anders dat ze dit hebben te danken aan de goede kwaliteit van het bier dat ze brouwen. Op dit moment worden er 4 verschillende soorten Rochefort bier gebrouwen: Rochefort 6, Rochefort 8, Rochefort 10 en Rochefort Triple Extra. Om ervoor te zorgen dat de bieren goed van elkaar zijn te onderscheiden heeft Rochefort alle 4 de bieren een andere kleur kroonkurk gegeven. De Rochefort 10 heeft een blauwe variant.

De smaak van Rochefort 10

De Rochefort 10 doet ten eerste fruitig en moutig aan. Vooral de bittere en zoete tinten zijn bij het drinken erg opvallend. Met een stevig alcoholpercentage van 11,3% doet het zich dan ook duidelijk gelden. Doordat de Rochefort 10 een langdurige en warme afdronk heeft past het speciaalbiertje perfect bij vleesgerechten. Daarnaast is het ook goed te combineren met een nagerecht.

Recente blog artikelen

element 08