Wat is lambiek bier en waarom is het zo speciaal?

Een van de oudste biersoorten die er bestaan is Lambiek bier. Het is zo’n speciaal soort bier door het speciale brouwproces dat het ondergaat. De smaak van dit speciaalbiertje is iets wat aan de zure kant waardoor het niet perse bij het grote publiek aantrekkelijk is. Het is echter wel de moeite waard om deze bijzondere smaak eens te proberen. In dit artikel gaan we verder in wat Lambiek bier zo speciaal maakt.

De oorsprong van Lambiek bier

Waarschijnlijk stamt de traditie omtrent het brouwen van Lambiek bier uit de middeleeuwen. De wens van een Brabantse hertog om meer tarwe aan het bier toe te voegen zou de aanleiding van de verandering zijn geweest. Volgens de hertog zou dit de kwaliteit van het bier verbeteren. Vroeger, in het begin, werd er naast extra tarwe ook nog haver en gerstemout toegevoegd aan het recept.

Honderden jaren geleden werd er daarnaast eigenhandig gist toegevoegd aan het bier. Dit werd later afgeschaft en men liet het bier een spontane gisting ondergaan. Tegenwoordig worden er harde eisen aan de hoeveelheid tarwe in het Lambiek bier gesteld. Zonder aan deze eisen te voldoen mag het bier geen Lambiek worden genoemd. De minimale hoeveelheid tarwe bij Lambiek bier moet 30% zijn van de storting.

Het brouwproces

Wanneer u het brouwproces van de meeste andere biersoorten gaat vergelijken met die van Lambiek, wijken de volgende punten af:

  • Doordat er gebruik wordt gemaakt van hopbellen van minimaal drie jaar oud heeft Lambiek geen kenmerkende bittere smaak. De meeste andere bieren maken juist gebruik van verse hop.
  • De karakteristieke smaak die Lambiek kent, die tevens niet wordt teruggevonden in de meeste andere bieren, wordt veroorzaakt door de ‘wilde gist’ dat wordt toegevoegd.
  • De gisting van Lambiek bier vindt spontaan plaats. Het wort wordt in een platte bak gedaan en wordt blootgesteld aan lucht. De gisten die in de buitenlucht rondzweven krijgen de kans om zich in het wort te nestelen. Daarom is Lambiek bier dus onder-noch bovengistend.

Vaten van eikenhout

Later in het brouwproces gaat het gisten nog door terwijl het bier al in de eikenhouten vaten zit. Het Lambiek bier wordt hier maar liefst 3 jaar bewaard. Leuk om te weten is dat deze vaten zelf vaak ook zelf al honderden jaren oud zijn. Hierbij laat men bewust schuim en kooldioxide door een gaatje in het vat ontsnappen.

Na de voltooiing van de eerste gisting wordt dit gaatje afgedekt. De gassen kunnen dan nog steeds ontsnappen, maar het ongedierte kan er definitief niet meer bij komen. Deze handelswijze verklaar hoe dan ook waarom Lambiek weinig koolzuur en schuim bevat bij het serveren.

De soorten lambiekbier

In totaal zijn er 3 hoofdcategorieën Lambiekbier

  • Geuzebier: een mix van oude en nieuwe Lambiek. In de fles gist dit nog verder waardoor deze variant toch nog over wat koolzuur beschikt.
  • Kriekenbier: dit bier wordt ook wel Kriekenlambiek of Kriek genoemd. Het ontstaat doordat er kersensap toegevoegd wordt tijdens het brouwproces. Het komt ook wel eens voor dat er andere vruchten worden toegevoegd.
  • Faro: deze Lambiekvariant heeft zure en zoete toetsen. De zoete toetsen komt vooral van de toegevoegde kandijsuiker.

Recente blog artikelen

element 08