Wat is La Trappe Dubbel voor bier?

La Trappe Dubbel is een dubbelbier dat gemaakt wordt door de brouwerij van Abdij Koningshoeven. De trappistenabij ligt in Berkel-Enschot wat weer vlakbij Tilburg ligt. Het belangrijkste van dit biertje is dat het 7% alcohol bevat en de smaak ietwat zoetig is. Verderop in dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Eerst wat meer over deze bijzondere Nederlandse abdij.

Proef het vakmanschap én de stilte

De Abdij die eigenlijk Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven heet, maar meestal gewoon Koningshoeven of Abdij Koningshoeven wordt genoemd bestaat sinds 1881. Pas 3 jaar later werd er besloten eigen abdij bier te gaan brouwen. Inmiddels worden er wel 9 verschillende bieren gebrouwen met allemaal hun eigen smaak en karakter.

Er zijn een aantal dingen die de La Trappe bieren gemeen hebben. Alle ingrediënten zijn louter natuurlijk. Hierbij gaat het dan om gist, hop, gerst en water. Daarnaast zijn de bieren van La Trappe allemaal bovengistende bieren. Het bier wordt ook nog nagegist in de fles waardoor de bieren in de fles nog verder na rijpen. Het nagisten heeft een positief effect op hoe jij later de geur en smaak beleeft.

De recepten die de brouwerij Abdij Koningshoeven gebruikt zijn geheim, maar ze zijn wel open over de manier waarop het bier gebrouwen wordt. De levensstijl die de monniken hebben komen hier duidelijk in naar voren. Behalve natuurlijk vakmanschap komt er ook stilte kijken bij het brouwen. Zowel de stilte als het vakmanschap proeft u later terug in het bier. Dat is waar de abdij van overtuigt is.

De geur, kleur en smaak

De gebroken witte schuimkraag van de La Trappe Dubbel steekt werkelijk prachtig en uitnodigend af. De kleur is uitgesproken donker en tijdens het inschenken vanuit de fles in het glas komen er fruitige aroma’s vrij. Het zou zelf kunnen dat hier iets van vanille, karamel en chocolade in te herkennen is.

Vooral de karamel proeft u daadwerkelijk terug bij het drinken van La Trappe Dubbel. Er zijn ook andere zoete smaken waar te nemen, denk aan de smaak van honing, gedroogd fruit en dadels. De afdronk van de Dubbel is tenslotte een tikkeltje bitter en zoetig.

Foodpairing adviezen en kooktips met La Trappe Dubbel

De La Trappe Dubbel is heerlijk te combineren met vooral stoofgerechten en maaltijden waarbij gegrild vlees een belangrijk ingrediënt is. Ook nagerechten zijn goed te combineren met dit zoetige dubbelbiertje.

Het is ook leuk om te weten dat dit biertje goed te gebruiken is als ingrediënt van verschillende gerechten. Met name een stoofgerecht komt hiervoor in aanmerking. Zo kunt u met La Trappe Dubbel bijvoorbeeld een gestoofd uiengerecht maken. Daarnaast is een uiensoep een echte aanrader. Het dubbelbier zal hierin ongetwijfeld heel goed smaken.

Recente blog artikelen

element 08