Wat is Grimbergen Tripel voor bier?

De Grimbergen Tripel is het op een na sterkste biertje van het Belgische merk Grimbergen. Het bier is met een alcoholpercentage van 9% behoorlijk aan de zware kant. De smaak van dit biertje is evenwichtig, maar toch echt spectaculair. U proeft een kruidige, zoete en bittere smaak. In dit artikel leest u alles over wat u moet weten over de Grimbergen Tripel en over het biermerk Grimbergen in het algemeen.

Over de abdij en de brouwerij

Het begon voor het biermerk Grimbergen allemaal in het jaar 1128. Toen werd de abdij van Grimbergen namelijk gebouwd. De monniken begonnen tegelijkertijd met het brouwen van hun eigen bieren. Tijdens de Franse Revolutie staakte het brouwen en verdween de brouwerij helaas weer.

Dit leek het einde te zijn van het Grimbergen bier, maar dat bleek gelukkig in de jaren hierna niet zo te zijn. Er vond in 1958 namelijk contact plaatsen tussen de abdij en de Brouwerij Maes. Het plan was om de bruine bieren die de abdij vroeger maakte weer terug op de markt te brengen. Dat is gelukt! 4 jaar later werd de Grimbergen Tripel al aan het assortiment toegevoegd.

Tegenwoordig gebeurt het brouwen van het bier niet meer in de abdij. Het merk Grimbergen is nu in handen van de Heineken-groep en valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van Carlsberg. Voor de Belgische markt wordt het bier gebrouwen in een grotere brouwerij Alken-Maes. Voor de Franse markt wordt het ergens anders gebrouwen, namelijk in de Brasseries Kronenburg dat vlakbij de Franse stad Straatsburg ligt.

Grimbergen en zijn feniks

Wanneer u een fles Grimbergen koopt, zult u snel zien dat in het logo een feniks opvallend aanwezig is. Deze feniks is ook terug te zien in het logo van de Abdij van Grimbergen. Waarom er voor het logo is gekozen voor een feniks? Dat heeft te maken met het feit dat de brouwerij en de abdij vroeger meerdere keren is vernietigd door een brand en daarna weer is opgebouwd. Op de flesjes van Grimbergen is ook de slogan ‘Ardet nec consumitur’ te vinden. Dit betekend letterlijk ‘verbrand, maar niet vernietigd’.

Hoe smaakt Grimbergen Tripel?

De Tripel van Grimbergen is een zogeheten degustatiebier. Dit betekend simpelweg dat u het echt moet proeven en dus niet te snel moet drinken. Alleen als u het langzaam drinkt kunt u de complexe smaken van het bier waarnemen.

De aanblik van het bier is al de moeite waard. Het is een bier met een diepe okerkleur en een mooie witte schuimkraag die er uitnodigend uit ziet. Dit geldt ook echt voor de geur dat hoppig, bloemachtig en kruidig is. Bij het drinken proeft u ook daadwerkelijk deze smaken. Verder is er een duidelijke gistsmaak te herkennen en is het smaakpalet goed in balans. Het drinken van dit biertje levert een vrij intense smaaksensatie op. De afdronk van de Grimbergen Tripel geeft een warm gevoel, wat dit bier ook een seizoensbiertje maakt voor de winter.

Recente blog artikelen

element 08