Wat is Grimbergen Dubbel voor bier?

Grimbergen Dubbel is een authentiek dubbelbier dat een alcoholgehalte van 6,5% heeft. Ook al werd dit abdijbier pas in 1958 voor het grote publiek gepubliceerd kent het een lange geschiedenis. Het is een biertje dat een absolute aanrader is voor mensen die van bier met een echt volle smaak houden. Grimbergen Dubbel is een biertje waarin voornamelijk de fruitige toetsen aanwezig zijn.

Weetjes over de abdij en de brouwerij

De abdij van Grimbergen werd in 1128 gebouwd. De monniken begonnen na de bouw meteen met het brouwen van bier. Echter werd het brouwen van bier meerdere keren gestaakt. Dit kwam mede door de Fransen die met hun opkomst tijdens de Franse Revolutie bijna een einde aan de brouwerij maakte.

In 1958 bleek gelukkig dat dit niet zo was. Er ontstond toen namelijk contact tussen Brouwerij Maes en de abdij van Grimbergen. Het was de bedoeling dat de bruine bieren van vroeger weer opnieuw werden gebrouwen. Zo ver is duidelijk: dat is ook daadwerkelijk gebeurd. Het ging in eerste instantie alleen om de Grimbergen Dubbel dat moest worden geproduceerd en daarna ook moest worden verkocht. Later volgende de andere Grimbergen-varianten wat het totaal nu om 9 biersoorten zet.

Het verschil met vroeger is dat het brouwen van het bier niet meer in de abdij gebeurt. Het brouwen vindt nu in Strasbourg in Frankrijk en Alken in België plaats. Dit komt onder andere doordat het onderdeel is geworden van de Heineken-groep. Dat is ook meteen de reden dat het bier internationaal een stuk bekender is geworden. Grimbergen heeft vooral in Frankrijk voet aan de grond gekregen, in dat land concurreert Grimbergen nu met Leffe en Affligem als het gaat om Belgische bieren.

De feniks van Grimbergen

Een van de redenen waarom Grimbergen zo bekend is geworden is de feniks dat in het logo is verwerkt. Het is niet gek dat men honderden jaren geleden heeft gekozen voor dit dier als logo. De abdij en de brouwerij zijn de loop van de eeuwen meerdere keren afgebrand.

Alles is echter ook allemaal weer helemaal opgebouwd. Dit, het uit het as herrijzen, is dus een duidelijke overeenkomst tussen de abdij van Grimbergen en de feniks. De uitspraak ‘Ardet nec consumitur’ die op de Grimbergen fles staat wijst hier ook op. Dit betekend namelijk “Verbrand, maar niet vernietigd”.

Echter, alles is even vaak ook weer helemaal opgebouwd. Het uit de as herrijzen is dus een duidelijke overeenkomst tussen een feniks en (de abdij van) Grimbergen. De uitspraak ‘Ardet nec consumitur’ die u op de fles ziet staan. wijst hier ook op. Dit betekent immers ‘verbrand, maar niet vernietigd’.

Een echt fruitige klassieker

Het belooft natuurlijk al veel goeds dat Grimbergen Dubbel het eerste biertje was dat na vele jaren inactiviteit weer gebrouwen werd. Het mooiste is dan ook dat deze belofte volledig wordt waargemaakt.

In de geur van de Grimbergen Dubbel voeren fruitige aroma’s de boventoon. Verder heeft het bier een roodbruine kleur en een witte schuimkraag Als u er eenmaal van drinkt, zult u verrast worden door de volle smaak met vooral fruitige en zoete toetsen. Er is tenslotte sprake van een milde bitterheid in de Grimbergen Dubbel. 

Recente blog artikelen

element 08