Wat is Affligem Dubbel voor bier? 

Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een donker biertje met een wat zachte smaak is de Affligem Dubbel een aanrader. Het alcoholpercentage van 6,7% maakt dit wel een redelijk sterk speciaalbiertje. Wel is dit een van de meest geliefde bieren van merk Affligem dat afkomstig is uit België. We vertellen u in dit artikel natuurlijk meer over de Affligem Dubbel, maar ook over de typische kenmerken van een dubbel biertje en over het merk Affligem in het algemeen.

Wat moet u weten over het merk Affligem?

De oudste documentatie wijst erop dat het biermerk Affligem bestaat al ontzettend lang bestaat, namelijk sinds het jaar 1074. De bieren werden eeuwenlang in de benedictenabdij in Affligem (vlak bij Brussel) gebrouwen. Pas in 1956 kwam hier verandering in toen de Brouwerij De Hertog in het Belgische Deurne de productie overnam.

De veranderingen qua organisatie en verantwoordelijkheid zouden zich in de jaren daarna steeds sneller opvolgen. Sinds 1970 zouden de bieren van Affligem worden gebrouwen in de Brouwerij De Smedt in Opwijk. De bieren worden daar tot op de dag van vandaag nog steeds gebrouwen. Daarbij moet wel worden gezegd dat Affligem sinds 2000 officieel bij de Heineken-groep behoort. De laatste 20 jaar is de bekendheid van Affligem dan ook behoorlijk toegenomen. Dit heeft allemaal geen invloed op de manier waarop het bier wordt gebrouwen. Dit alles heeft geen invloed op de manier waarop het bier van Affligem wordt geproduceerd. Dit wordt namelijk nog steeds gedaan door de Affligemse abdij.

Dubbel bier in het algemeen

Wanneer we het hebben over bier dat door bovengisting tot stand komt hebben we het over dubbel bier. Bij bovengisting drijft de gist bovenop de wort, het is dan een vloeibare substantie op basis van granen. Naast de bovengisting zien we bij dubbel bier ook vaak nog een nagisting die op de fles plaatsvindt. Deze nagisting zorgt voor extra koolzuur en een nog vollere smaak.

Bij dubbel bier wordt ook meer graan toegevoegd dan bij andere soorten bier. Hierdoor komt er meer suiker en ook meer alcohol in het bier te zitten dan bij pils. Het hoeft zeker niet om twee keer zoveel graan te gaan als bij normaal bier, ook al zou dat wel logisch zijn bij de naam dubbel bier.

Dubbel bieren zijn wat donkerder gekleurd en hebben een alcoholpercentage van ongeveer 6 tot 7,6%. Ze zijn niet al te bitter, sommige varianten hebben zelf een zoetige smaak.

Smaak en kleur van Affligem Dubbel

Behalve de behoorlijk kruidige smaak van Affligem Dubbel zitten er ook zoete tinten in die u doen laten denken aan karamel. De Dubbel heeft een vrij droge afdronk en een niet al te hoge bitterheidsgraad. Het gaat bij de robijnrood gekleurde Affligem Dubbel dus om een vriendelijk en toegankelijk speciaalbiertje.

Bent u benieuwd welke biersoorten er nog meer zijn? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen

element 08