Leffe biermerk

Leffe is een abdijbiermerk uit België dat helemaal terug gaat tot aan het jaar 1240. De brouwerij staat in de Onze-Lieve-Vrouweabdij in het plaatsje Dinant. Inmiddels valt het abdijbier onder de verantwoordelijkheid van AB InBev. Er zijn tegenwoordig veel biervarianten die de naam Leffe dragen waardoor het biermerk Leffe ook internationaal veel bekendheid heeft.

In dit artikel gaan we eerst in op een aantal gebeurtenissen uit de geschiedenis van Leffe. Daarna vertellen we wat over het huidige assortiment bier dat nu beschikbaar is.

Opkomst, ondergang, wederopstanding en internationalisering

Tegenwoordig is het biermerk Leffe in veel landen buiten België bekend. Het had echter zomaar zo kunnen zijn dat wij het merk nooit hadden leren kennen. Door de Franse Revolutie moest de Leffe Abdij in 1809 het brouwen definitief staken. Dit had een grote impact want hiermee leek een einde te komen aan een geschiedenis die in 1240 begon.

Gelukkig vonden er in 1952 ontmoetingen plaats die ervoor zouden zorgen dat de bieren van Leffe weer een heropleving zouden krijgen. De ontmoetingen waren tussen afgevaardigden van Brouwerij Lootvoet en de abt Cyriel Nys van de abdij van Leffe. Het resultaat van deze ontmoetingen was positief, want in dat jaar begon het brouwen van bieren opnieuw in de abdij van Leffe.

In de jaren erna werd er meerdere keren gewisseld van brouwerij. De bieren worden nu gebrouwen in de brouwerij van Stella Artois in Leuven. Formeel valt de verantwoordelijkheid nu onder het machtige brouwerijconcern AB InBev. Onder leiding van dit concern is Leffe uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend biermerk. Het intellectuele eigendomsrecht van het bier is nog steeds in handen van de abdij van Leffe.

De bieren van Leffe

Tegenwoordig produceert en verkoopt Leffe de volgende bieren: 

  • Leffe Tripel: dit is een tripelbiertje met een hoge gistdosis. Bij het ruiken en het proeven van dit verfijnd samengestelde bier kunt u diverse heerlijke smaaktinten waarnemen. Met 8,5% alcohol is dit degustatiebier een van de sterkere Leffe-bieren.
  • Leffe Bruin wordt ook wel Leffe Dubbel genoemd. Dit is een abdijbier met 6,5% alcohol en een authentieke insteek. Een typische dubbel met een rijke en redelijk zoetige smaak. 
  • Leffe Blond is een bier dat gebaseerd is op een authentiek abdijrecept uit inmiddels lang vervlogen tijden. Het recept heeft de tand des tijds heel goed doorstaan, want ook nu is dit blondbier nog zeer geliefd. Dit bier heeft een subtiele smaak met tinten van vanille, kruidnagel en een fijne bitterheid. Het bevat 6,6% alcohol.
  • Leffe Nectar. Dit is een toegankelijk biertje waar honing aan is toegevoegd. Dit frisse bier bevat 5,5% alcohol en is goed geschikt als dorstlesser. Verrassend zijn de zure tinten die erin te ontdekken zijn.
  • Leffe Radieuse is een stevig biertje met 8,2% alcohol. Dit bier is citrusachtig, fruitig en ook een tikkeltje kruidig. Dit uitgebalanceerde bier is een feest voor de echte fijnproevers.
  • Leffe Rituel 9° is bier met een koperachtige kleur en een intense smaak waarin graan en bitterheid de boventoon voeren. Dit biertje bevat maar liefst 9% alcohol.
  • Leffe Ruby: ideaal voor mensen die van frisse en fruitige bieren houden. Dit roodgekleurde bier bevat 5% alcohol.
  • Tenslotte zijn er nog vijf verschillende speciaalbieren met de naam Leffe Royale. Het gaat om Cascade IPA, Whitbread Golding , Mapuche, Crystal en Mount Hood.

Er zijn ook enkele seizoensbieren en alcoholvrije bieren die de naam van Leffe dragen. 

Recente blog artikelen

element 08