La Chouffe

La Chouffe is een zeer bekend biermerk uit België. Het bier van La Chouffe wordt gebrouwen in de Brouwerij van Achouffe. Het merk is opgericht in 1982. De bieren die in de Achouffe brouwerij worden gebrouwen bleken al snel in de smaak te vallen. Hierdoor werd de capaciteit dan ook al in de eerste jaren flink verhoogd.

Vanaf 2006 kwamen de uitbereidingen pas echt in een stroomversnelling. In die tijd nam de Brouwerij Duvel Moortgat het biermerk La Chouffe over. Hierna werd al snel de brouwzaal geautomatiseerd en werden er verschillende uitbereidingen gedaan in de productiecapaciteit. In de brouwerij Duvel Moortgat werd na 10 jaar al een productie van 120.000 hectoliter bier gerealiseerd.

Momenteel biedt La Chouffe 7 verschillende biersoorten aan. Hieronder worden alle 7 verschillende soorten kort beschreven.

La Chouffe Blonde

Het meest bekende biertje dat La Chouffe heeft is vermoedelijk de Blonde. Dit was tevens het eerste biertje dat in 1982 gebrouwen werd door de Brouwerij van Achouffe. Het is een redelijk sterk biertje van 8% met een redelijk kruidige smaak en een goudblonde kleur. Daarnaast komen de smaken van citrusvruchten en hop ook goed naar voren.

Mc Chouffe

Een biersoort van La Chouffe dat qua bekendheid in de buurt komt van de Blonde is de MC Chouffe. Dit is een biertje dat even sterk is als de Blonde, maar hierbij is de smaak overwegend fruitig en zacht. De afdronk is echter aan de bittere kant.

Houblon Chouffe

De Houblon Chouffe is met 9% een stukje sterker dan de MC Chouffe en de La Chouffe Blonde. De Houblon Chouffe is het eerste IPA-bier dat in België is geproduceerd. Er worden maar liefst 3 verschillende soorten hop gebruikt om de gewenste bitterheid aan het bier te geven.

Cherry Chouffe

De Cherry Chouffe is een echt fruitbiertje en dus ook een stuk minder bitter dan de hiervoor genoemde varianten. Dit fruitbiertje wordt ook wel kriekenbier genoemd. Naast de kerstsmaak kunt u er ook amandel, aardbei en verschillende soorten specerijen in herkennen. De Cherry Chouffe bevat 8% alcohol.

N’ice Chouffe

De N’ice Chouffe is een speciaalbier dat uitstekend past op winterse dagen. Dit redelijk sterke bruine biertje met 10% alcohol is er een waar u het als bierkenner warm van krijgt. Daarnaast is de N’ice Chouffe goed te combineren met traditionele winterse gerechten.

Chouffe Soleil

Chouffe Soleil is de ultieme tegenhanger van N’ice Chouffe. Dit is een biertje dat perfect is voor zonnige, warme dagen. Het bier is voorzien van 6% alcohol en is licht van kleur. De smaak is overwegend fris met een citrusachtige nasmaak.

Chouffe Bok 6666

Als laatste het biertje dat speciaal voor de Nederlandse markt wordt geproduceerd. Het gaat om de Chouffe Bok 6666. De cijfer op dit biertje staan voor de postcode van het plaatsje waar de Brouwerij van Achouffe is gevestigd, Wibrin. Dit bockbier heeft toepasselijk genoeg een alcoholpercentage van 6,6%. De Chouffe Bok 6666 heeft een ietwat bittere afdronk en een volle smaak.

Benieuwd naar meer biersoorten? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen

element 08