Hoegaarden

Hoegaarden is een Belgisch biermerk dat sinds 1966 bestaat. Hoegaarden staat vooral bekend om zijn karakteristieke brede bierglazen en om zijn witbier. Hierover later meer. Eerst leest u over de unieke smaak van het originele witbier van Hoegaarden.

Een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis

Zoals net verteld is Hoegaarden in 1966 opgericht in het plaatsje Hoegaarden in België. De biertjes werden gebrouwen in Brouwerij De Kluis in België. Later (vanaf 2006) was het de bedoeling dat het bier werd gebrouwen in dezelfde brouwerij waar Jupiler bier wordt gemaakt namelijk de Jupille Brouwerij.

De overstap naar deze brouwerij ging niet erg gemakkelijk. Het bleek vanaf het begin al dat de brouwers in Jupille heel veel moeite hadden met het nabootsen van de exacte smaak van de Hoegaarden bieren. Het bier was bijna altijd de zuur van smaak en te donker van kleur. Uiteindelijk leidde het zelfs tot grote problemen voor het Hoegaarden merk. Leveringen werden geannuleerd waardoor sommige supermarkten geen Hoegaarden meer konden verkopen.

Uiteindelijk, aan het eind van het jaar 2007, werd besloten dat de productie toch terug moest naar de originele Hoegaarden brouwerij. De brouwers in Jupille konden definitief niet de unieke smaak van het Hoegaarde bier nabootsen.

Hoegaarden: een uniek biermerk

Hoegaarden is wat betreft de smaak dus een uniek biertje. Echter is Hoegaarden bij het grote publiek vooral bekend door de herkenbare, hoekige bierglazen. Door de hoeken lijkt het een grote mok, maar dan zonder oor. Al bij al zijn de glazen van Hoegaarden zelf de glazen waarin hun bier best beste tot zijn recht komt.

Het bier van Hoegaarden is behoorlijk troebel doordat het bier tweekeer wordt gegist tijdens het productieproces. Het bier wordt hierna ook niet verder gefilterd. De textuur van Hoegaarden bier is aan de gladde kant.

Wat biedt het assortiment van Hoegaarden zoal?

In de loop van de jaren heeft Hoegaarden diverse bieren aan hun assortiment toegevoegd. Een aantal van deze bieren blijven niet altijd beschikbaar en sommige zijn zelfs maar tijdelijk te koop. De belangrijkste biertjes van Hoegaarden zijn:

  • Hoegaarden Wit: het bekendste biertje van Hoegaarden dat eigenlijk ook dient als het ultieme uithandbord. Het recept waarop Hoegaarden Wit is gebaseerd is al 600 jaar oud. De smaak van dit biertje is een tikkeltje kruidig en erg verfrissend te noemen.
  • Hoegaarden Citrus: dit biertje lijkt erg op Hoegaarden Wit, maar de smaak van Citrusvruchten is nog prominenter aanwezig. Hoegaarden Citrus is zeker een aanrader op zomerse, warme dagen.
  • Hoegaarden Cherry: een mengsel van het klassieke witbier van Hoegaarden en kersensap.
  • Hoegaarden Rosée: dit biertje is ook zeker een aanrader in en rond de zomer. Het heeft een duidelijke framboosachtige smaak.
  • Hoegaarden Spéciale: dit biertje is een seizoensbier dat alleen in België te koop is. De smaak is een tikkeltje bitter en vooral de rijpheid valt hierbij op.

Recente blog artikelen

element 08